============================================= -->
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu ’53
50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandıran kimya mühendisi Oktay Sinanoğlu, 28 yaşında Yale Üniversitesinde profesör olarak, 20. yüzyılda bu ünvanı bu denli genç yaşta alan ilk kişi oldu. Türk Eğitim Derneğinin burslu öğrencilerinden Oktay Sinanoğlu, TED Ankara Kolejini birincilikle bitirdikten sonra, yine bursla 1956’da gittiği ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliğini birincilikle tamamlamıştı. 2015 yılında kaybettiğimiz Oktay Sinanoğlu, burs kültürünün önemini gösteren en önemli isimlerden biridir.

Prof. Dr. Ali Doğramacı ’62
Bilkent Üniversitesinin kurucusu İhsan Doğramacı’nın oğlu Ali Doğramacı, ODTÜ İnşaat Mühendisliğini tamamladıktan sonra Stanford Üniversitesinde yüksek lisans derecesini aldı. Columbia Üniversitesinde doktorasını tamamlayan Ali Doğramacı; Columbia Üniversitesi, Rutgers New Jersey Eyalet Üniversitesi, Cornell Üniversitesi ve New Jersey Eyalet Üniversitesinde profesör ünvanıyla öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1991 yılında Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı göreviyle Bilkent Üniversitesine gelen Doğramacı, 2010’da görevinden ayrılarak üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığını üstlendi.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ’82
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Deniz Ülke Arıboğan, 1987 yılında asistan, 1993 yılında doktor, 1998 yılında doçent ünvanlarını aldı. İskoçya St. Andrews Üniversitesinde Uluslararası Güvenlik Okulunu bitiren Arıboğan, terör ve güvenlik konularında uzmanlaştı. 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesinde uluslararası ilişkiler alanında profesör ünvanı aldı, sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü oldu. 13 kitabı bulunan Arıboğan, Albert Einstein tarafından kurulan Dünya Sanat ve Bilimler Akademisine seçilen iki Türk akademisyenden biridir.
Gülseren Budayıcıoğlu ’65
Gülseren Budayıcıoğlu tıp öğrencisiyken spikerlik sınavını kazanarak girdiği TRT’nin sevilen yüzlerinden biri oldu. Okul bitince TRT’den ayrılarak Hacettepe Psikiyatri Bölümünde asistanlığa başladı. Uzmanlığını 1977’de tamamlayan Budayıcıoğlu, beş yıl öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra kendi muayenehanesini açtı. Gülseren Budayıcıoğlu, 2004 yılında yayınlanan ilk kitabı, Madalyonun İçi, Bir Psikyatrın Not Defterinden’in ardından, Günahın Üç Rengi, Madalyonun Öteki Yüzü, Hayata Dön, Kral Kaybederse ve Camdaki Kız kitaplarını yazdı; eserleriyle dizilere ilham verdi.

Prof. Dr. Oral Sander ’60
1995 tarihinde kaybettiğimiz TED mezunu Oral Sander, uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörüdür. 1967’de Birleşmiş Milletler bursuyla gittiği ABD’de araştırmalarını sürdüren Sander, 1968 yılında Balkan Gelişmeleri ve Türkiye, 1945-1965 başlıklı teziyle doktorasını yaptı. 1969-1971 yılları arasında, Harvard Üniversitesine bağlı Orta Doğu Araştırmaları Merkezinde doktora-üstü çalışmalarda bulundu ve 1988 yılında profesör oldu.

Prof. Dr. Fatmagül Berktay 
Berktay, çağdaş siyaset teorisi, Türkiye’nin demokratikleşme sorunsalı, Türkiye’de ve dünyada kadınların durumu ve kadın hareketleri, din ve toplumsal cinsiyet konularında akademik çalışmalar ortaya koydu. Tektanrılı Dinler Karşısında Kadın (1996) adlı kitabı Avrupa Birliği ekseninde yürütülen ve ülkelere göre kadın hakları konusuna en fazla etki eden beş kitabın seçildiği Fragen projesinin Türkiye alt başlığında yer aldı. BM Pekin Kadın Konferansı ve AP Kadın Erkek Eşitliği Komitesinde Türkiye’yi temsil etti.
Derya Akkaynak ’98
Harbor Branch Oşinografi Enstitüsünde görev yapan Türk mühendis ve oşinograf Derya Akkaynak, ODTÜ havacılık ve uzay mühendisliği bölümünden 1998 yılında birincilikle mezun oldu. 2005’te Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisansını, Woods Hole Oşinografi Enstitüsünde doktorasını tamamladı. Kafadanbacaklıların kamuflajının hesaplamalı yöntemler ile modellenmesi üzerine çalışan Akkaynak, su altının rengini kalibre etmek ve düzeltmek için bir araç geliştirdi. Akkaynak, 2011’de dünyanın her yerindeki dalgıçlardan okyanus sıcaklığı verilerini toplayan bir vatandaş bilimi projesi olan Divers4Oceanography’yi kurdu.
Prof. Dr. Cem Say ’83
1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olan Cem Say, doktorasını aynı bölümde tamamladı ve 1992’de profesör oldu. 700’den fazla atıf ile 80’den fazla bilimsel makale yayınlamış aktif bir araştırmacı olan Cem Say’ın ilgi alanları arasında teorik bilgisayar bilimi, kuantum hesaplama, yapay zekâ ve doğal dil anlama yer alıyor. Cem Say özellikle yapay zekânın bir alt alanı olan, kalitatif nedenleme çalışmasıyla ilgili bir yapay zekâ görevi olan nitel sistem tanımlaması için QSI algoritmasını yazmasıyla öne çıkıyor.

Gülnur Birol ve Prof. Dr. İnanç Birol ’85
Türk- Kanadalı bilim insanı TED Koleji mezunu Prof. Dr. İnanç Birol, Kanada Kanser Araştırma Kurumu-Micheal Smith Genome Sciences Merkezinde çalışıyor ve liderliğini yaptığı laboratuvarında “Genom” araştırmalarına “distinguished scientist” olarak devam ediyor. Yine bir TED mezunu olan eşi Prof. Dr. Gülnur Birol, University of British Columbia- Faculty of Science, Science Centre for Learning and Teaching bölümünde Direktör olarak çalışıyor.

Prof. Dr. Oya Tokgöz
Ünsal Oskay ile birlikte iletişim biliminin kurucularından Oya Tokgöz, 1964 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü tamamladı. UNESCO bursuyla gittiği ABD’de Boston University School of Public Communication’dan 1969 yılında MS’in Journalism derecesini aldı. 1989-1992 arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Vekilliği yapan Prof. Dr. Oya Tokgöz uzun yıllar Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanlığı görevinde de bulundu.

Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Öndin
1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Programında tamamladı. 2013 yılında profesör olan Öndin, 1998 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde görev yapmaya başladı. 2009 yılından bu yana Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programında, 2011 yılından itibaren de aynı fakültenin Resim Bölümü Yüksek Lisans programında dersler veriyor. Nilüfer Öndin’in Biçim Sorunu Varlıkta, Bilgide ve Sanatta, Cumhuriyet’in Kültür Politikası ve Sanat 1923-1950, XX. Yüzyıl Sanatının Kuramsal Dili Anlamsal Sorgulamalar adlı kitapları bulunuyor.

Prof. Dr. Mehmet Deniz Demiryürek ’87
1994 yılında, mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında çalışmaya başladı. 2004 yılında Anatomi Doçenti, 2010 yılında Profesör ünvanını aldı. Aynı bölümde Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Demiryürek, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Akupunktur ve Mezoterapi Biriminin yöneticiliğini yapıyor. Birçok uluslararası yayın ve ödülleri bulunan Mehmet Deniz Demiryürek’in ilgi alanları arasında; klinik anatomi, kadavralarda rastlanılan enfeksiyon ajanları, 3 boyutlu rekonstrüksiyon teknikleri, mezoterapi ve akupunktur yer alıyor.

Prof. Dr. Umran Savaş İnan ’68
ODTÜ’den sonra Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden “jeofizik ve çok düşük frekans radyo bilimi” alanında doktorasını aldı. Stanford Üniversitesinde 1985’te doçent, 1992’de profesör ünvanlarını alarak 2009’a kadar akademisyenlik yaptı. 2009-21 yılları arasında Koç Üniversitesinin rektörlük görevini yürüttü. Umran S. İnan, aralarından NASA’nın da bulunduğu yerli ve yabancı birçok kurumdan başarı ödülü aldı. İnan şimdi Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Danışmanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunuyor.

Prof. Dr. Kürşat Aydoğan ’74
Orta Doğu Teknik Üniversitesinde işletme lisansı ile yüksek lisansını tamamlayan Kürşat Aydoğan, 1986 yılında Syracuse Üniversitesinde finans alanında doktora yaptı. 1991-2004 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü. Araştırmalarını finansal yönetim, mali yatırımlar ve sermaye piyasaları alanlarında sürdüren Aydoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma Müdürlüğünde Danışmanlık, Michigan State ile Ball State Üniversitelerinde Öğretim Üyeliği yaptı. Kürşat Aydoğan’ın Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü görevi devam ediyor.