============================================= -->
Filiz Akın ’60
Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Filiz Akın her zaman zarif, her zaman asil. TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Filiz Akın, bir dönem köşe yazarlığı yaptı, Güzellik Zayıflama ve Genç Kalma Üzerine, Hayata Merhaba, Lezzete Merhaba kitaplarıyla sevenleriyle buluşmaya devam etti. Yeşilçam’ın Avrupai yüzü ve sarışın yıldızı olmasının yanı sıra yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle de herkesin hayran olduğu bir isim.

Civan Canova ’73
20 Ağustos 2022’de 67 yaşında kaybettiğimiz Ahmet Civan Canova, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, oyun yazarı, senarist ve tiyatro yönetmeni olarak birçok başarılı işe imza attı. 1979 yılından itibaren Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak birçok oyunda rol alan Canova, 1990’lı yıllardan itibaren yazdığı tiyatro oyunları ile ödüller aldı. 2006 yılında “Eve Dönüş” filmindeki rolü ile Altın Portakal En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü, 2011 yılında “Ölüleri Gömün” oyunundaki rolü ile Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ünvanını kazandı.

Kartal Tibet
1950 yılı TED Ankara Koleji İlkokul kademesinden sonra tiyatro eğitimi alan Kartal Tibet, etkileyici bakışlarıyla pek çok kadının gönlünde yer edinmiş, Yeşilçam’ın en önemli jönlerinden biri. Romantik Yeşilçam Filmlerinin yanı sıra “Karaoğlan”, “Tarkan” gibi macera filmlerinde de rol aldı. “Tosun Paşa” filmiyle birlikte oyunculuğu bırakan Tibet, “Şalvar Davası”, “Zübük”, “Sultan” gibi önemli filmlere yönetmen olarak imza attı. Ayrıca “Süper Baba” ve “Hayat Güzeldir” gibi önemli dizilerin de yönetmenliğini yaptı.

 

Nur Koçak ’58
İlk resim çalışmalarını TED Ankara Kolejinde Turgut Zaim’le yaptı. Lise sonda gittiği Washington’da bir süre soyut dışavurumcu Leon Berkowitz’le çalıştı ve okulunun “en iyi sanat öğrencisi” seçildi. Devlet bursuyla Paris’te yaşadığı yıllarda “foto-gerçekçilik” doğrultusunda çalışmaya başladı. Batı’nın renkli kadın dergilerindeki reklam fotoğraflarından esinlenerek 1974’te başladığı “Fetiş Nesneler/Nesne Kadınlar” dizisini oluşturdu. Fotografik görüntüyü yağlı boya yerine akrilik, fırça yerine de boya tabancası kullanarak elde etti. 1996-2006 arasında yaptığı ve ilk popüler ikon Cahide Sonku’nun yaşam öyküsünü konu edinen bir dizi portresi, İstanbul Modern Koleksiyonunda yer alıyor.

Tomris Giritlioğlu ’72
Asistanlıkla işe başlayan Tomris Giritlioğlu, TRT döneminde Tabletten Belgesele ve Beyoğlu adlı iki belgesel film ve ilk dizisi Kantodan Tangoya’yı çekti. 1991’de çektiği ilk uzun metrajlı filmi Suyun Öte Yanı ve Mehmet Eroğlu’nun Yarım Kalan Yürüyüş romanından uyarladığı 80. Adım filmleriyle Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Ankara Uluslararası Film Festivalinde ödüller aldı. Yapımcısı veya proje tasarımcısı olduğu Kurşun Yarası, Çemberimde Gül Oya, Hatırla Sevgili gibi işleriyle dönem dizilerine öncülük etti.

Ayşegül Atik ’66
9 Haziran 2020’de kaybettiğimiz Ayşegül Atik’in sesi, 80’lerin KDV kamu spotundaki “Bir alışveriş, bir fiş” repliğiyle hâlâ kulaklarımızda. TED Ankara Koleji mezunu Atik, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü bitirdi. Başta Gömü, Ezgiler Ezgisi, Ceza Kanunu, Yollar Tükendi gibi oyunlarda rol alan Atik, 1978’de Devlet Tiyatrosundan ayrılarak dizi ve filmlerde kendini göstermeye başladı.

Ömer Vargı ’70
Ömer Vargı, 1974’te ODTÜ Fizik öğrencisiyken Yılmaz Güney-Şerif Gören’in çektiği Endişe’de asistanlık yaparak film sektörüne atıldı. 1.000’den fazla reklam filmi de yöneten Vargı, 1993’te Şerif Gören ortaklığıyla çekilen Amerikalı’da 400.000’den fazla izleyiciye ulaştı. Ömer-Mine Vargı çifti, 1996 yılında Eşkıya’nın da yapımcılığını üstlendi. Ömer Vargı, 1998 yılında başrollerinde Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson’un yer aldığı Her Şey Çok Güzel Olacak’ın ardından 2003‘te İnşaat, 2007’de Kabadayı filmlerini de yönetti.

Beyhan Murphy ’75
İngiltere’de Londra Çağdaş Dans Okulunda eğitim alan Beyhan Murphy, dansçı, koreograf ve yönetmen olarak İngiltere’de 17 yıl birçok toplulukla çalıştı. 1992 sonlarında, Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Modern Dans Topluluğunun Sanat Yönetmenliğini yapması için Beyhan Murphy’i Türkiye’ye davet etti. 1994’te “Rondo a la Turka” hiciv çalışmasının koreografisini yapan Beyhan Murphy, Kültür ve Turizm Bakanlığından en iyi koreografi ödülünü aldı.

Beren Saat ’02
Sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Beren Saat, Başkent Üniversitesine gittiği dönemde katıldığı Türkiye’nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu’nun dikkatini çekti ve oyunculuğa başladı. Hatırla Sevgili, Aşk-ı Memnu, Fatmagül’ün Suçu Ne?, Muhteşem Yüzyıl Kösem ve Atiye gibi dizilerinin yanı sıra uzun metrajlı filmlerde de oynadı. Beren Saat, bugüne kadar iki Altın Kelebek Ödülü dâhil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı.

Tamer Karadağlı
1978 yılında TED Ankara Koleji İlkokul kademesinden mezun olan Tamer Karadağlı, öğrenci olduğu yıllarda sahnelenen Kral ve Ben oyununda aldığı rolden sonra oyuncu olmaya karar verdi. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümünde yüksek öğrenimi tamamladı. Öğrencilik yıllarında film seslendirmeleri yapmaya başladı. Yaşamı boyunca aralarında Clint Eastwood, Harrison Ford, George Clooney’nin de bulunduğu birçok yabancı oyuncunun Türkçe seslendirmesini yaptı. Ankara Devlet Tiyatrosunda uzun yıllar tiyatro oyuculuğu yapmasını ardından Ferhunde Hanımlar dizisiyle tanındı. 17 yıl süren yayımlanan Çocuklar Duymasın adlı dizisiyle ünün artırdı. Resmî Gazete’de 11 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Devlet Tiyatroları genel müdürlüğüne getirildi.
İpek Çeken ’84
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarından 1988 yılında derece ile mezun oldu ve İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülünü aldı. Tiyatro ile birlikte müzik çalışmaları da yaptı ve TRT Ankara Çocuk Korosu ve TRT Ankara Gençlik Korosu’nda korist olarak çalışmalarda bulundu. Ayrıca tiyatro oyunculuğu ile birlikte Ankara Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra reklam filmleri, televizyon dizilerinde, eğitim ve magazin programlarında oyuncu ve sunucu olarak da yer aldı. 1993 yılında başlayıp 1069 bölüm süren 1999 yılında sona eren Ferhunde Hanımlar adlı günlük yayımlanan dizide Nevzat karakterini canlandırdı. İpek Çeken, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde oyunculuk öğretmenliği yapmaktadır.
Engin Türker ’63
Küçük yaşta minyatür heykelcikler ve resimler yaparak güzel sanatlara eğilen ve Türkiye’nin yanında ABD, Kıbrıs, İsveç, Fransa, Bahreyn ve Bosna Hersek’te toplam 29 sergi açan Türker, Stokholm, Tokyo ve İstanbul Uluslararası Sanat Fuarlarına katıldı. Türker, sanatçı kimliğinin yanı sıra Türkiye’nin Umman Büyükelçisi olarak da görev yaptı. 1953 yılında açtığı ilk sergisinde sekiz yaşında olan Engin Türker, “Harika Çocuk” olarak nitelendirildi. Çocuk çizimlerinden farklı figüratif resim ve minyatür heykelleri, çocuk dünyasının düşlerini yansıtan görsel masallar gibiydi. TED’deki resim hocası usta sanatçı Eşref Üren sergisini ziyaretinde; “Engin, Türk resmine musallat olan karanlığı aşmış… ” demişti.
Mustafa Altıoklar ’76
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa/Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon dalını tamamladı. Uzmanlık alanı fizyoterapi olan Altıoklar 1989 yılında “Çizgim” adlı kısa filmiyle sinemaya adım attı. Yurt dışında birçok festivalde gösterime giren bu filmiyle altı ödül kazandı. İlk uzun metraj çalışması ise 1992 yılında çektiği “Denize Hançer Düştü” adlı film oldu. 1995 yılında “İstanbul Kanatlarımın Altında” filmini çekebilmek için doktorluk mesleğini bıraktı. “Ağır Roman”, “Asansör”, “Banyo” filmleriyle sinemacılığı sürdürdü.