Oğuz Atay ’51
Modern Türk edebiyatının başyapıtlarından, Türk edebiyatında port-modern tarzın ilk örneği olarak gösterilen Tutunamayanlar’ın yazarıdır. Oğuz Atay, modern yaşamın bireyde yarattığı topluma yabancılaşmayı incelerken, ince bir mizah anlayışıyla okuyucularını büyülemektedir. UNESCO tarafından 20. yüzyıl Türk edebiyatının “en seçkin eseri” olarak nitelendirilen Tutunamayanlar, Felemenkçe, Almanca ve İngilizceye çevrildi. Oğuz Atay aynı zamanda oyun yazarı ve akademisyen bir inşaat mühendisidir.
Oruç Aruoba’67 Yazar, şair, akademisyen ve felsefeci Oruç Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleriyle tanınıyor. 31 Mayıs 2020’de kaybettiğimiz Aruoba, İle, Uzak, Yakın, Yürüme, De ki İşte, Tümceler, Ne ki Hiç isimli eserleri yazmış; Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celan gibi isimleri de çevirileriyle Türkçeye kazandırmıştır. 1967 yılında TED Ankara Kolejinden mezun olan Aruoba, Haiku tarzındaki (Japon kısa şiir türü) şiirleriyle de ayrıca seviliyor.
Zeynep Göğüş ’71
İlk romanı Işık Ülkesinden ile 2019 Yunus Nadi roman ödülü, ardından üçüncü romanı Yok Çünkü Telafisi ile 2022 Oktay Akbal Edebiyat Ödülünü alan Zeynep Göğüş, Hür Brüksel Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Fakültesinden İnsani Bilimler dalında ön lisans, Gazetecilik ve Sosyal İletişim Bölümünden lisans diploması aldı. İlerleyen yıllarda baba mesleği olan gazeteciliğe TRT’de başlayan Göğüş, muhabir, Brüksel temsilcisi, ekonomi servisi şefi, TV programcısı ve köşe yazarı olarak çalıştı, pek çok meslek ödülü aldı. Zeynep Göğüş, 2016 yılında roman yazmak üzere köşe yazarlığını bıraktı.
Bilge Güven Kızılay ’83 ODTÜ Sosyoloji Bölümünü bitirdikten sonra tekstil mesleğine devlet memuru olarak Sümerbank’ta çalışarak başladı, EGS Holding ve Tekstil Yatırım Holding yapısında Pazarlama Müdürü ve İstanbul Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Kehribar Zamanında Aşk, Kırk Yama ve Kayıp Hayaller Koruyucusu romanlarının yanı sıra “Hayal Ağacım” serisine ait Hayal Ağacım Zeytin, Hayal Ağacım İğde ve Hayal Ağacım Erguvan kitapları yayınlandı.
Demokan Atasoy’90 Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel işletmeciliği Bölümünden mezun olan Atasoy, sekiz yıl kadar İstanbul’da, sinema sektöründe serbest olarak çalıştı. Aptal Kutusu ve Mistaken adlı iki kısa filmi bulunan Demokan Atasoy’un yayınlanmış 10 kitabının arasında Konuşulmayan, İçine Çekenler ve Ölümler, Deliler ve Yalnızlar öne çıkıyor.
Gizem Tan’01 2005 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Gizem Tan, önce Başkent Üniversitesi, sonra The Ohio State University Moritz College of Law’da yüksek lisans yaptı. Uluslararası hukuk bürolarında hukukun çeşitli alanlarında deneyim kazanan ve Columbus, Ohio Adliyesinde hukuki uyuşmazlıkların çözümü konusunda arabuluculuk yapan Gizem Tan, İstanbul’a dönerek Tan Hukuk Bürosunu kurdu. Gizem Tan, yoğun iş yaşamının yanı sıra Beyaz Telaş, Siyah Telaş ve Çocuk Gelinler kitaplarının yazarıdır.
Emine Işınsu ’57
2021 yılında kaybettiğimiz Roman ve oyun yazarı, şair ve dergi editörü Işınsu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, aynı fakültenin Felsefe bölümlerinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünde bir süre okudu. İlk eseri 17 yaşında iken basılan şiir kitabı İki Nokta’nın ardından 1963’te ödül kazanan Küçük Dünya’yı yayınladı. Roman yazmanın dışında 1970’lerin önemli fikir ve sanat süreli yayınlarından Töre Dergisini 1971-1981 yılları arasında çıkardı ve Yeni İstanbul ile Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
İnci Enginün ’59
Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, yazar İnci Enginün İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk dili ve edebiyatı bölümünü tamamladıktan sonra yeni Türk edebiyatı kürsüsüne asistan olarak girdi. Prof. Dr. Mehmet Kaplan’la uzun süre çalıştı. 1984’te gelindiğinde profesör ünvanını alan Enginün, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk dili ve edebiyatı bölümünde de görev aldı. Columbia Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde dersler veren inci Enginün, 1988-1993 arasında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu üyeliğinde de bulundu.
Üstün Bilgen-Reinart’64 Kanada Winnipeg Üniversitesinde Edebiyat ve Sosyoloji dalında öğrenim gören Bilgen-Reinart, Canadian Broadcasting Corporation’da araştırmacı, sunucu ve prodüktör olarak çalıştı. 1995’te Kanada’da, Sayisi Dene yerli halkının 1956’da ata topraklarından zorunlu tehcirle kente yerleştirilmelerini konu alan Night Spirits kitabıyla ün kazandı. 2003’te Biz Toprağı Bilirik! kitabıyla Bergama’nın 17 köyünün sakinlerinin bölgelerinde siyanür kullanarak altın arama faaliyetlerine uzun süreli direnişini konu etti. Son kitabı A Woman’s Trek Through Turkey 2007’de İngilizce olarak yayınlanan Reinart, ODTÜ Yabancı Diller Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışıyor.
Kemal Işık Kansu’73 1978’de Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulunu bitirdi. Sonrasında Ankara Ekspres, Flaş Ankara gazeteleri ve Özgür Toplum dergisinde muhabirlik ve sayfa sekreterliği görevlerinde bulundu. 1978 yılında çalışmaya başladığı Cumhuriyet gazetesinde muhabirlik, istihbarat şefliği, haber müdürlüğü ve yazarlık yaptı. 2018’de Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreterliğine seçildi. Hâlen Cumhuriyet gazetesinde “Ankara Kulisi” adlı köşenin yazarı olan Kansu, çeşitli fakülte ve derneklerde gazetecilik dersleri verdi. Birçok belgesel, öykü ve tiyatro oyunu kaleme aldı.